HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Aanzienlijke daling aantal verkochte mkb-bedrijven

Het eerste halfjaar van 2020 is op de mkb-overnamemarkt het aantal verkooptransacties met 41% gedaald. Ook lag de gemiddelde verkoopprijs 5% lager – gemiddeld wordt voor een mkb-bedrijf 4,7 keer ebitda betaald.

De daling van het aantal verkooptransacties is volgens overnameplatform Brookz een direct gevolg van de coronacrisis. Deze en andere belangrijke uitkomsten zijn gepubliceerd in de Overname Barometer, het periodieke onderzoek naar cijfers en trends in de Nederlandse overnamemarkt – van de overnameplatforms Brookz en Dealsuite.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 261 Nederlandse fusie & overname advieskantoren die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro.

Verkoopprijs gezakt

In de eerste helft van het jaar is het aantal verkooptransacties in het Nederlandse mkb met 41% gedaald ten opzichte van de tweede helft van 2019. Voor een mkb-bedrijf werd gemiddeld 4,7 keer de ebitda betaald. In vergelijking, in de tweede helft van 2019 werd er nog 5% meer betaald.

In het rapport komt ook naar voren dat er meer kleinere transacties zijn gedaan. Het aandeel van de kleinere transacties, die met een dealwaarde tot 5 keer de ebitda, is goed voor meer dan 75% van het totaal aantal verkopen. Dit was in de tweede helft van 2019 nog 65%. Het aantal transacties van 10 miljoen of meer daalde van 17% (H2 2019) naar 10% (H1 2020).

Verschillende sectoren

Over de afgelopen 6 maanden zijn in de meeste sectoren de transactieprijzen teruggelopen. Toch zijn de verschillen tussen de sectoren substantieel.

De grootste prijsdalingen zijn te zien in de volgende sectoren: Horeca, Toerisme & Recreatie (-10%), Detailhandel (-7,1%), Automotive, Transport en Logistiek (-6,5%).

Ook zijn er sectoren waar de prijzen juist licht zijn gestegen, zoals: E-commerce (+3,8%) Gezondheid en Farmacie (+1,6%), IT-dienstverlening en Software (+0,8%).

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar zijn gematigd positief. Bijna 50% van de advieskantoren verwacht dat in H2 2020 de markt verder aantrekt, terwijl 20% verwacht dat de markt verder zal verslechteren.

De overname advieskantoren geven als rapportcijfer een 6,6 voor het verwachte overnameklimaat in de tweede helft van dit jaar, tegen een 5,7 voor de eerste 6 maanden van 2020.

Bedrijven te koop

Het rapport bevestigt onze verwachtingen in ons eerdere artikel van april 2020 over de bedrijfsovernamemarkt. Hierin schreven wij ook dat er nog steeds veel kapitaal beschikbaar is voor interessante overnames.

Zo ontvangen wij gedurende de coronatijd vanuit ons netwerk regelmatig bedrijven die te koop worden aangeboden. Klik hieronder voor een overzicht van de reeds aangeboden bedrijven.

R.J.E. (Ralph) Vaessen
adviseur corporate finance
directie

06 83 79 96 19
r.vaessen@extendum.nl

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken