HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Succesvolle bedrijfsovername, de verkoper aan het woord

De meeste ondernemers verkopen hun eigen onderneming maar één of twee keer in hun leven. Extendum begeleidt al meer dan 25 jaar accountantskantoren en ondernemers die hun bedrijf willen verkopen. Eind juli is de verkoop van een tuincentrum succesvol afgerond.

Dit tuincentrum is een gevestigde naam in ‘t Gooi op het gebied van o.a. tuinartikelen en -advies. De eigenaren begonnen in 1992 met het tuincentrum, die is ontstaan vanuit een tuinaanlegbedrijf en graszodenkwekerij.

De ondernemers naderen de pensioengerechtigde leeftijd en hebben geen opvolgers. Zij besloten om in gesprek te gaan met hun accountant over een mogelijke verkoop van de onderneming. De accountant heeft hen in contact gebracht met Extendum om het verkooptraject te begeleiden.

Wij vroegen de verkopende partij naar hun ervaringen met de verkoop van hun bedrijf.

Was u bekend met Extendum?

“Een aantal jaar geleden werden wij benaderd door een potentiële koper. Wij waren toen nog niet bezig met een eventuele verkoop en hebben via onze accountant contact gekregen met Extendum om ons hierin te adviseren. Het contact was direct heel goed, al ging de verkoop toen niet door.

Toen we vorig jaar besloten om het bedrijf te verkopen, hebben we dit eerst via de Gemeente en via vastgoedinvesteerders geprobeerd. Hier kwam echter niets uit en we hebben, in overleg met onze accountant, weer contact gezocht met Extendum vanwege de prettige en professionele samenwerking in het verleden.”

Hoe verliep de begeleiding van het verkooptraject?

“In ons hoofd waren we al bij de verkoop, het praktische gedeelte. Cor (Molenaar, corporate finance adviseur bij Extendum. red) heeft echter eerst met ons het volledige plan besproken, voor er ook maar werd gesproken over actiepunten. Willen we aandeelhouder blijven, willen we in het bedrijf blijven werken of juist alles verkopen? Dit waren goede, terechte vragen, waar we eerst serieus tijd aan moesten besteden. Pas nadat deze beslissingen waren genomen konden we door.

Extendum heeft het tuincentrum daarna aangeboden op diverse online verkoopplatforms en potentiële kopers aangeschreven. Hier kwamen meerdere kandidaten uit. Uiteindelijk zijn we tot een overeenkomst gekomen met een koper die onze visie op duurzaamheid en klantgerichtheid deelt. We weten dat zij de juiste partner zijn om het tuincentrum verder te laten groeien en tegelijkertijd de kwaliteit en persoonlijke service waar we bekend om staan, te behouden.”

Wat viel mee?

“De communicatie, we hadden alle vertrouwen in Extendum. Het was erg fijn om als ‘tuinmannen’ een eenvoudige uitleg te krijgen over de contracten en het papierwerk. We zijn goed in wat we doen, maar hebben geen idee van verkoopprocessen en alles wat er bij komt kijken. Het contact was professioneel maar wel persoonlijk en op een begrijpelijk niveau. Dat hebben we zeer gewaardeerd.”

Wat viel tegen?

“De verkoop was een langdurig traject. Om naast de reguliere werkzaamheden ook nog bezig te zijn met het verkoopproces, was pittig. Ook het informeren van het personeel (35 fte) was lastig. Zij zijn allen overgenomen door de koper, maar het was voor hen moeilijk om na een vaak jarenlange samenwerking afscheid te nemen van ons en een nieuwe directie te krijgen.”

Hoe gaat het nu, na ruim 30 jaar hard werken en de deur is dichtgetrokken?

“Goed! Door het lange proces is het eigenlijk wel prettig dat de deur dicht is en er tijd is om te kijken wat de toekomst gaat brengen. We hebben ons bedrijf vol vertrouwen los kunnen laten. Vooralsnog zijn we lekker aan het uitrusten.”

Zou u in één zin het hele overnameproces kunnen beschrijven?

“Het gehele verkoopproces van ons bedrijf is door Extendum (natuurlijk in samenspraak met onze accountant) op zeer professionele wijze ingang gezet, wat mocht leiden tot een prima verkoopresultaat waar wij als verkopende partij zeer content mee zijn.”

Overweegt u om uw onderneming te verkopen en heeft u begeleiding nodig? Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact op met onze adviseurs.

* De verkopers hebben er voor gekozen anoniem hun verhaal te doen en willen naar aanleiding van dit artikel geen contact met journalisten.

C. (Cor) Molenaar RA RV
adviseur accountancy
adviseur corporate finance

06 20 48 90 65
c.molenaar@extendum.nl

Expertise: bedrijfsovernames, bedrijfswaardering en bedrijfsfinanciering

Ik bied ondernemers en hun adviseurs goede adviezen, een luisterend oor of een schop onder de kont als het nodig is. Mijn motto is: cijfers bestaan niet, cijfers ontstaan.

R.J.E. (Ralph) Vaessen
adviseur corporate finance

06 83 79 96 19
r.vaessen@extendum.nl

Expertise: bedrijfsovernames, bedrijfswaardering en bedrijfsfinanciering

In mijn werk word ik geïnspireerd door respect voor ondernemers – groot of klein. Als bankier heb ik ervaren dat ik door accountantskantoren en diens cliënten als een goede sparring­partner beschouwd word en veel toegevoegde waarde kan leveren.

leeg veld ter opvulling

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken