HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Reminder deadlines steunmaatregelen

Het kabinet heeft aangekondigd dat de bestaande steunmaatregelen als gevolg van de COVID-19 pandemie, in de huidige vorm, niet verlengd gaan worden na 30 september. Inmiddels zijn veel collega’s betrokken bij het verzorgen of controleren van de aanvragen tot afrekening. Recent is aangekondigd dat de uiterste inleverdatum van de aanvraag tot afrekening TVL Q1 2021 gewijzigd is in 12 november 2021 (dit was 1 oktober 2021).

De uiterste inleverdatum voor de aanvraag tot afrekening van de NOW blijft ongewijzigd op 31 oktober 2021. Maar het is mogelijk het accountantsproduct later toe te voegen. Dat kan tot 6 februari 2022.

In een brief van 20 september 2021 heeft de minister van Sociale Zaken de Tweede Kamer geïnformeerd over het vaststellingsproces van de NOW 1 regeling. Enkele opvallende punten uit deze brief:

  1. Circa 60% van de ondernemingen die NOW 1 heeft aangevraagd wordt geconfronteerd met een terugbetaling. Dit omdat of de omzetdaling meeviel of omdat de loonsom daalde.
  2. Het UWV zal coulant omgaan met deze terugbetalingsverplichtingen.
  3. Veel werkgevers (ca. 70%) hebben de te veel ontvangen subsidie ineens terugbetaald.
  4. Werkgevers die niet direct kunnen terugbetalen kunnen een passende terugbetalingstermijn afspreken. Op dit moment is de maximale terugbetaaltermijn vijf jaar. En over de schuld is geen rente verschuldigd.
  5. Ook als een onderneming over het hele jaar 2020 winst gemaakt heeft, blijft het recht op NOW-steun bestaan als in de “meet-maanden” sprake was van omzetverlies ten opzichte van de referentieperiode.

drs. G.I. (Guus) de Vries RA
adviseur vaktechniek accountancy

06 13 54 30 85
g.devries@extendum.nl

D.G. (Dick) Lokerse AA
adviseur vaktechniek accountancy

06 20 93 33 87
d.lokerse@extendum.nl

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken