HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Ontslag op staande voet van zich misdragende bouwvakker

16-03-2021 | In een recente uitspraak heeft de kantonrechter het ontslag op staande voet van een zich misdragende medewerker op een bouwplaats gehonoreerd. De uitspraak is opvallend, omdat de medewerker een alcoholprobleem had en dit in het algemeen zorgt voor een opzegverbod wegens ziekte. In dit geval ontkende de medewerker echter stellig dat hij een alcoholprobleem had, zodat er voor de werkgever niets anders restte dan hem op staande voet ontslaan.

Wat is er aan de hand?

De medewerker valt begin 2018 uit vanwege burn-out klachten. Werknemer is in 2019 via een re-integratie traject weer aan het werk gegaan. Dit verloopt echter niet soepel. De medewerker gaat herhaaldelijk te vroeg weg van de bouwplaats, zonder overleg met zijn leidinggevende. Of hij komt in het geheel niet opdagen. Daarnaast zoekt hij het conflict op, is niet bereid om veiligheidsmaatregelen te nemen zoals het dragen van een veiligheidsbril en vertoont algeheel onveilig gedrag. In augustus 2019 geeft de werkgever werknemer daarvoor een (gedetailleerde) schriftelijke waarschuwing. In november 2019 herhaalt de werkgever deze waarschuwing en komt daarbij met nieuwe feiten.

Ontslag op staande voet

Begin december 2019 barst de bom. Werknemer smijt dakpannen van de steiger naar beneden zonder te kijken wie eronder staat en vloekt en scheldt niet alleen tegen zijn collega’s, maar ook tegen een nietsvermoedende voorbijgangster. Na een gesprek wordt de medewerker op staande voet ontslagen. De werkgever vermoedt dat werknemer een alcoholprobleem heeft, aangezien zijn collega’s verklaren dat hij regelmatig een alcoholwalm om zich heen heeft. Daarnaast geeft een klant aan dat hij de werknemer op de bouwplaats een blik bier heeft zien wegmoffelen én wijst zijn irrationele en onbeheerste gedrag ook in die richting. Werknemer blijft zelf echter stellig ontkennen dat hij een alcoholprobleem heeft, zodat de werkgever werknemer geen helpende hand kan bieden.

Uitspraak kantonrechter

Voor ontslag op staande voet moet een dringende reden bestaan. Deze redenen staan omschreven in artikel 7:678 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek. De kantonrechter beoordeelt de gedragingen van werknemer in deze zaak, zowel het vloeken en schelden als het alcoholgebruik als voldoende dringende redenen. Is een verslaving over het algemeen reden voor een opzegverbod wegens ziekte, in dit geval heeft werknemer zelf de situatie gecreëerd dat niet gezegd kan worden dat zijn ziekte en het alcoholgebruik samenhangen. Daardoor gaf hij de werkgever geen keus, aldus de kantonrechter, die het ontslag op staande voet honoreert.

Goed opgebouwd dossier

Wat verder opvalt in deze zaak is dat de werkgever een goed opgebouwd dossier had, met schriftelijke waarschuwingen waarin het ongewenste gedrag van de werknemer gedetailleerd werd omschreven en met getuigenverklaringen; niet alleen van collega’s, maar ook van klanten.

Let op

Doorgaans is het geven van een ontslag op staande voet riskant. De rechter laat een ontslag op staande voet lang niet altijd in stand en gebeurt dat wel, dan krijgt de werknemer regelmatig een billijke vergoeding mee.

Advies en contact

Heeft u vragen over het opbouwen van een dossier en over ontslag op staande voet? Neem dan contact op met één van onze gespecialiseerde juristen.

mr. M.I. (Marieke) Westerbeek-Ovink
bedrijfsjurist

06 53 50 39 58
m.westerbeek@extendum.nl

mr. R.L. (Ruud) Boerman
bedrijfsjurist
directie

06 51 98 31 53
r.boerman@extendum.nl

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken