HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Niet meewerken aan testen? Schorsing mogelijk!

23-12-2021 | De eerste uitspraak over de schorsing van een niet gevaccineerde medewerker is een feitHet betreft hier een dansgezelschap waarbij een danser met een grote rol niet gevaccineerd is en weigert zich te (laten) testen. Om een voorstelling te mogen bezoeken wordt van bezoekers de QR-code gecheckt.

De situatie

Gegeven de inhoud van het werk is het onmogelijk de 1,5 meter afstand steeds te bewaren. Werkgever heeft geprobeerd om de integriteit van de werknemer maximaal te bewaren door zelftesten voor te stellen. Hiervan zou de danser dan elke week de uitslag aan de werkgever moeten doorgeven. Zij heeft immers ten opzichte van de andere werknemers de taak te zorgen voor gezonde arbeidsomstandigheden, aldus de werkgever.

Uitspraak rechter

Toen de werknemer dit op principiële gronden weigerde, heeft de werkgever de danser geschorst en heeft daarbij de salarisdoorbetaling gestaakt. De rechter stelt de werkgever in het gelijk. Een veilige werkomgeving creëren weegt in deze uitspraak zwaarder dan de inbreuk op de grondrechten van de danser.

Ook de financiële kant heeft meegewogen in de beslissing van de Rechter. Door een vervangende danser aan te moeten nemen zou de werkgever dubbele salariskosten hebben; iets wat voor dit gezelschap niet op te brengen was.

Of deze uitspraak gevolg zal krijgen in verdere uitspraken, dat zal in de toekomst moeten blijken.

Advies en contact

Heeft u vragen over vaccinatie, testen en de mogelijke gevolgen als werknemers dit weigeren? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

M.G. (Marja) van der Berg
adviseur P&O

06 22 22 96 57
m.vanderberg@extendum.nl

mr. M.I. (Marieke) Westerbeek-Ovink
bedrijfsjurist

06 53 50 39 58
m.westerbeek@extendum.nl

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken