HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Per ongeluk te veel salaris betaald

Het komt regelmatig voor dat te veel salaris wordt betaald aan een werknemer of ten onrechte – zonder dat daarvoor een juridische basis is – een of ander toeslag of reiskostenvergoeding wordt voldaan. Het kan ook gaan om een werknemer die per abuis in een andere, te hoge, salarisschaal wordt ingedeeld.

Dat laatste speelde recent bij een werkgever. Het gevolg was dat de werknemer in kwestie 40% meer salaris ontving dan wat was afgesproken, voor wat betreft de overeengekomen inschaling bij indiensttreding. Praktisch scheelde dat zo’n duizend euro bruto per maand. Nadat de werkgever de fout ontdekte en aan werknemer een terugbetalingsregeling voorstelde, wendde de werknemer zich tot de rechter.

Het Hof

Het Hof moest eraan te pas komen om de werknemer ervan te overtuigen dat hij geen recht had op het te hoge salaris. Het Hof overwoog dat werkgever helder was geweest over de salarisschaal waarin de werknemer was ingedeeld en tevens dat werknemer wist of redelijkerwijs kon weten dat hij te veel ontving. Werkgever mocht het teveel betaalde dan ook terugvorderen.

Onverschuldigd betaald

Juridisch wordt te veel betaald loon, een ten onrechte toeslag, of een te hoge kostenvergoeding gekwalificeerd als onverschuldigd betaald. Hoofdregel is dat werkgever dat kan terugvorderen, zij het dat er dan wel een redelijke terugbetalingsregeling wordt aangeboden. Dus niet ineens verrekenen met het eerstvolgende salaris. Dat speelt met name als het om wat grotere bedragen gaat.

Wel of niet terugvorderen

In gevallen waarin het wat minder snel kenbaar is dat te veel is betaald of ten onrechte een bepaalde toeslag is voldaan, kan het genuanceerder liggen. Immers; werknemers vertrouwen er over het algemeen op dat de loonstrook wel zal kloppen. En als het om relatief kleine bedragen gaat, zal het een werknemer ook niet snel opvallen. In dat geval kan terugvordering in strijd zijn met goed werkgeverschap of kan een terugvordering van hetgeen te veel ontvangen is, bijvoorbeeld in geval een werknemer te goeder trouw door de terugvordering in de financiële problemen zou komen, naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zijn.

Verworven recht?

In een enkel geval kan het zijn dat een werkgever zelfs verplicht is om het eigenlijk te veel ontvangen salaris of toeslag te blijven voldoen. Dat kan zijn als werkgever zelf ook dwaalde en de werknemer te goeder trouw mocht aannemen dat het klopte. Bijvoorbeeld als in een derde ziektejaar gewoon ook 100% wordt doorbetaald, terwijl dat niet de bedoeling was. Dan kan zelfs sprake zijn van een verworven recht.

Conclusie

Er zijn heel veel verschillende casusposities waarin dergelijke discussies tussen werkgevers en werknemers kunnen ontstaan. Voor een goede en redelijke oplossing, raadpleeg eerst een jurist alvorens de discussie met de werknemer aan te gaan voor het beste resultaat.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wilt u een ander onderwerp bespreken? Neemt u dan contact met ons op, we helpen u graag.

mr. R.L. (Ruud) Boerman
senior jurist

088 55 123 00
r.boerman@extendum.nl

Expertise: o.a. arbeidsrecht en ondernemingsrecht

Als oud-advocaat heb ik de meest uiteenlopende kwesties begeleid. Ik houd accountantskantoren en diens cliënten de juridische spiegel voor van hun alledaagse ondernemerschap.

mr. S. (Savannah) Snellenburg
bedrijfsjurist

06 30 64 04 90
s.snellenburg@extendum.nl

Expertise: arbeidsrecht en ondernemingsrecht

In een notendop: ik ben gedreven, doortastend en enthousiast! Op het gebied van arbeidsrecht voel ik mij als een vis in het water. Mijn kennis breng ik graag over met cursussen die ik voor Extendum ontwikkel.

leeg veld ter opvulling

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken