HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

NOW 3.1 loket opnieuw opengesteld tot en met 27 december

16-12-2020 | Een cadeauwinkel met kerstartikelen heeft zich helemaal schrap gezet voor de twee drukke weken voor kerst. Een groot deel van de zomer zijn zij bezig geweest met de voorbereiding en ze hebben ook nog eens veel problemen gehad met de aanvoer van de producten. De verwachting is dat veel mensen tijdens de kerst thuisblijven en het extra gezellig willen maken. December lijkt dus de beste maand van het jaar te worden. 

Het bericht dat de niet essentiële winkels moeten sluiten per 15 december 2020 komt dan ook heel hard aan. Een week voor de sluiting had de ondernemer nog besloten om geen NOW 3.1 aan te vragen, het beloofde immers een goed 4e kwartaal te worden.

Kan er alsnog NOW aangevraagd worden?

Ja, dit kan. Het NOW 3.1 loket was eigenlijk vanaf afgelopen zondag gesloten voor het aanvragen van een voorschot.

Maar door de verzwaarde corona-maatregelen buigen gelukkig ook de financiële maatregelen mee. Er is besloten om het loket te heropenen tot en met 27 december 2020 omdat veel bedrijven nu te maken zullen krijgen met omzetverlies. Hierdoor kan een aanvraag – voor hen – noodzakelijk worden om de loonkosten door te kunnen betalen.

Hoe zat het ook al weer met NOW 3.1?

  • U kunt in aanmerking komen voor de NOW als de omzet minimaal met 20% is gedaald ten opzicht van 2019 (gedeeld door 4), dit is de basisregel. Er zijn uitzonderingen als er (onderdelen van) ondernemingen zijn afgestoten, aangekocht of gestart.
    • Helaas is er geen oplossing voor startende ondernemingen. Zij komen niet in aanmerking voor een steunpakket omdat er geen omzetverlies van vóór 1 maart aangetoond kan worden.
  • De omzetdaling vindt plaats – in 3 maanden – tussen 1 oktober 2020 en 28 februari 2021.
  • De subsidie bedraagt 80% van de loonsom voor de maanden oktober, november en december.
  • De loonsom wordt gemaximeerd tot 3 keer de loonsom van maart 2020 met een opslag van 40%.
  • De loonsom mag 10% dalen zonder dat dit invloed heeft op de subsidie.
  • Er kan een voorschot worden aangevraagd van 80%.
  • Er bestaat een scholingsplicht voor medewerkers.
  • Bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst (behalve door pensioen) zal een van-werk-naar-werk inspanning van de werkgever verlangd worden. Bij een ontslag via het UWV zal ook de NOW-telefoon gebeld moeten worden.

mr. S. (Savannah) Snellenburg
bedrijfsjurist

06 30 64 04 90
s.snellenburg@extendum.nl

drs. G.I. (Guus) de Vries RA
adviseur vaktechniek accountancy

06 13 54 30 85
g.devries@extendum.nl

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken