HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Eenmanszaken kunnen straks vestigingsadres afschermen

15-07-2022  |  Straks kunnen alle eenmanszaken hun vestigingsadres volledig laten afschermen in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Op dit moment is dit alleen mogelijk voor het woonadres en op verzoek met het vestigingsadres als er sprake is van dreigingen.

Minister Micky Adriaans (Economische Zaken en Klimaat) heeft het voorstel Datavisie Handelsregister naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin wordt voorgesteld dat alleen overheidsorganisaties of beroepsgroepen die daar wettelijk toestemming voor hebben, zoals Belastingdienst, advocaten een deurwaarders, de gegevens van eenmanszaken nog in kunnen zien.

Verder staat in het voorstel het verzoek om telefoonnummers en e-mailadressen bij alle ondernemers niet meer openbaar te maken. Èn komt er een verbod op commercieel gebruik van gegevens in het Handelsregister voor bijvoorbeeld marketing. Aanleiding hiervoor is dat steeds meer ondernemers de laatste jaren last hebben van ongewenst gebruik van hun zakelijke gegevens.

Minister Micky Adriaansens: “Ik stel deze aanpassing voor zodat de privacy en daardoor ook de veiligheid van ondernemers straks omhoog gaat. Tegelijkertijd blijft het mogelijk bepaalde gegevens te controleren om de rechtszekerheid in het economisch verkeer te behouden en fraude tegen te gaan. Afschermen moet immers niet leiden tot een situatie waarin onbetrouwbare ondernemers hun klanten of andere bedrijven eenvoudiger kunnen oplichten.”

Om het vestigingsadres van een eenmanszaak af te laten schermen dient er een vervangend postadres – zoals een postbus – geregistreerd te worden.

In de maand september worden de voorgestelde maatregelen besproken. Als er geen belemmeringen naar voren komen, dan worden de voorgestelde maatregelen en de bijbehorende wet- en regelgeving uitgewerkt. Wordt vervolgd!

mr. E. (Bert) Alink RB
belastingadviseur

06 20 74 59 26
e.alink@extendum.nl

Expertise: o.a. loonbelasting, erfbelasting en omzetbelasting

Ik ben een enthousiaste belastingadviseur en universitair docent die u graag ‘up-to-date’ houdt door mijn kennis met u te delen. U krijgt op elke fiscale vraag van mij een antwoord!

C.M. (Carin) van Houten FFP RB
belastingadviseur

088 55 123 00
c.vanhouten@extendum.nl

Expertise: o.a. inkomstenbelasting, herstructurering en estate planning

Ik ben een gedreven fiscalist en financieel planner met de wens van de cliënt op de eerste plaats. De weg naar de meest passende oplossing is mijn feestje.

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken