HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

De Wwft in de praktijk – witwassen via herwaardering

Het mkb-accountantskantoor krijgt met enige regelmaat te maken met witwaspraktijken en financiering van terrorisme. Waar moet u op letten? Hoe herkent u een ongebruikelijke transactie? Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) deelt de Wwft-gerelateerde casus over witwassen via herwaardering.

Opmerkelijke waardestijgingen

Het BFT voerde een onderzoek uit bij een accountantskantoor. In de administratie van een beleggingsfonds vond het BFT een aantal opmerkelijke waardestijgingen van onroerend goed.

De beheerder van het beleggingsfonds schafte onroerend goed in het buitenland aan voor een totaalbedrag van € 450.000. Twee weken later gaf een taxatierapport van een buitenlandse taxateur een waarde van € 950.000 aan. Voor het verschil nam het beleggingsfonds een herwaarderingsreserve op. Het fonds waardeerde zijn onroerendgoedportefeuille namelijk tegen de actuele waarde. De beheerder van het fonds had geen aannemelijke verklaring voor het verschil. Aangegeven werd dat de verkoper in een noodsituatie met haast had moeten verkopen.

Ook een herwaardering valt onder het transactiebegrip van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en moet door het accountantskantoor getoetst worden op ongebruikelijkheid.

Kennisbank Wwft

Procedures en modellen inzake zowel het cliëntenonderzoek als de ongebruikelijke transacties vanuit de Wwft zijn opgenomen in de Kennisbank van Extendum.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met onze adviseurs. Ook geeft Extendum regelmatig online bijpraatsessies over de Wwft. Het eerstvolgende webinar vindt plaats op 22 september 2023.

D.G. (Dick) Lokerse AA
adviseur accountancy

06 20 93 33 87
d.lokerse@extendum.nl

Expertise: kwaliteitstoetsen
en -beheersing en
werkprogramma’s

Ik adviseer en begeleid accountantskantoren o.a. bij de opzet en beheer van het kwaliteitssysteem, bij kwaliteitstoetsingen en bij evaluatie van stelsel van kwaliteitsbeheersing. Ik help bij het oplossen van vraagstukken externe verslaggeving én het opzetten en onderhouden van werkprogramma’s.

drs. G.I. (Guus) de Vries RA
adviseur accountancy

06 13 54 30 85
g.devries@extendum.nl

Expertise: regelgeving accountancy

Als adviseur, waarnemer en docent help ik accountants bij dagelijkse, maar ook complexe vraagstukken. Door mijn jarenlange ervaring is geen vaktechnische vraag mij te gek.

leeg veld ter opvulling

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken