HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

De ‘maandag’ ziekmeldingen; kent u ze?

20-08-2021 | Nu de vakanties bijna voorbij zijn en de sportwedstrijden weer beginnen, komen ook de maandag ziekmeldingen binnenkort weer binnen. Hetzij dat de werknemer zelf sport en een blessure heeft opgelopen of doordat het weekend en/of de overwinning te intens gevierd is met een glaasje te veel.

Moet u in beide gevallen het verzuim accepteren?

Het antwoord is: Ja. De wet zegt dat alleen bij het opzettelijk veroorzaken van arbeidsongeschiktheid er geen recht op loon doorbetaling bestaat. In de praktijk blijkt dat dit erg lastig hard te maken is en rest niets anders dan het verzuim te accepteren.

Wachtdagen bij verzuim

Toch heeft u wel de mogelijkheid om hierin enigszins te sturen. Naast het goede gesprek heeft u de mogelijkheid om wachtdagen in te stellen bij verzuimmeldingen. Dan hoeft er geen loon worden betaald over de eerste 2 wachtdagen. Sommige CAO’s kennen zelfs 4 wachtdagen.

Advies & contact

Wilt u wachtdagen instellen dan is het zaak dit vast te leggen in de arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement/personeelshandboek. Natuurlijk kunnen wij u helpen deze documenten op te stellen!

M.G. (Marja) van der Berg
adviseur P&O

06 22 22 96 57
m.vanderberg@extendum.nl

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken