HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Corona casus van de dag: hoe werkt btw op tegoedbonnen?

Situatie

Een theatervoorstelling kan vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Cliënten die een ticket hadden gekocht, kunnen het retourneren. Cliënten ontvangen daarvoor een tegoedbon die zij op een later tijdstip kunnen besteden. De tegoedbon kan, als het theater weer open is, ook besteed worden in het restaurant van het theater.

Vraag: Wat zijn de consequenties voor de btw?

Antwoord: Op het moment dat mensen de tickets hebben gekocht, moet het theater btw afdragen. Nu de voorstelling is geannuleerd kan het theater de tickets vervangen door een tegoedbon. Dit wordt gezien als een credit waardoor de reeds afgedragen btw kan worden teruggevraagd. Over de waarde van de tegoedbon hoeft het theater nog geen btw af te dragen. Doordat de tegoedbon, fiscaal een ‘voucher’ genaamd, besteed kan worden aan goederen en/of diensten met verschillende btw-tarieven (multi purpose voucher) (bijvoorbeeld alcoholische dranken en eten), is pas btw verschuldigd op het moment dat de tegoedbon daadwerkelijk wordt besteed.

Goed voor de liquiditeit én uitstel van btw

Het uitgeven van tegoedbonnen draagt op 3 manieren bij aan verbetering van de liquiditeit doordat

  1. de reeds afgedragen btw door de creditering kan worden teruggevraagd. Daarbij zorgt een tegoedbon ervoor dat
  2. het theater het bedrag niet aan de cliënten hoeft terug te betalen. Én een tegoedbon welke kan worden besteed aan producten en/of diensten met verschillende btw-tarieven heeft ook een positief effect op de liquiditeit omdat
  3. de btw pas hoeft te worden afgedragen als de tegoedbon daadwerkelijk wordt besteed.

Let op!

Als een tegoedbon wordt uitgegeven waarvoor een goed of dienst kan worden gekocht met maar één btw-tarief (bijvoorbeeld als de tegoedbon alleen ingewisseld kan worden voor een andere theatervoorstelling) dan heeft het annuleren van de voorstelling en het verstrekken van de tegoedbon geen effect op de btw. Bij een zogenaamde single purpose voucher is btw verschuldigd als de tegoedbon wordt uitgegeven.

Dus: als een ondernemer een multi purpose voucher wil verstrekken, moet de voucher besteed kunnen  worden aan goederen en/of diensten met verschillende btw-tarieven.

Met andere woorden: de drankenhandel kan een multi purpose voucher uitgeven als deze besteed kan worden aan wijn en appelsap. Als de bioscoop een multi purpose voucher wil uitgeven, moet deze besteed kunnen worden aan het toegangskaartje en bier.

C.M. (Carin) van Houten FFP RB
belastingadviseur
financieel planner

06 22 41 51 83
c.vanhouten@extendum.nl

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken