HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Bedrijfsovername, waar moet u op letten? (deel 2)

26-07-2022  |  Naast het vinden van een koper of verkoper en de onderhandelingen over de prijs en voorwaarden, is de juridische vastlegging en alles wat daar verder bij komt kijken van essentieel belang bij een bedrijfsovername.

In dit tweede deel geven wij u tips over de elementen die u juridisch in ieder geval goed moet vastleggen. Misschien niet zozeer voor het moment nu, maar met name om discussie in de toekomst te vermijden en het niet te laten escaleren tot een conflict.

Uitgaan van de letterlijke tekst

Mocht er om wat voor reden dan ook onduidelijkheid zijn over de interpretatie van een afspraak, dan kijken Nederlandse rechters voornamelijk naar de letterlijke tekst in het overnamecontract. Maar ook de bedoelingen van de partijen blijven van belang. Dit komt doordat steeds meer partijen worden bijgestaan door (overname)adviseurs. Rechters verwachten daarom tegenwoordig eigenlijk altijd een professionele houding van kopers en verkopers. Men kan zich niet meer zo makkelijk beroepen op onwetendheid.

Met deze wetenschap doet u er verstandig aan niet zelf te gaan sleutelen aan een overnameovereenkomst. Laat dit door een bedrijfsjurist doen zodat alles – tot in detail – correct is geformuleerd.

Wanneer hulp inschakelen?

Wanneer is het tijd – in het overnametraject – om een adviseur of bedrijfsjurist in de schakelen? Het klinkt voor de hand liggend, maar het is verstandig om uiteraard zo vroeg mogelijk een adviseur in de arm te nemen.

Om te beginnen: is dit wel het juiste moment om te verkopen? Is de structuur en zijn de cijfers geoptimaliseerd voor een verkoop?

De adviseur kan u verder ondersteunen bij het opstellen van de letter of intent (LOI), maar een veel belangrijkere reden is de ervaring en kennis van de adviseur. Een overnameadviseur is dagelijks bezig met bedrijfsovernames, terwijl de meeste ondernemers dit 1 of 2 keer in hun leven doen. Bedenk ook dat de wederpartij meestal een adviseur inschakelt die bekend is met dergelijke transacties.

Tenslotte kun je als verkoper emotioneel betrokken zijn en ben je daarmee niet altijd objectief in je besluitvorming.

Tot slot

In deel drie van deze reeks komen onder andere de earn-out én de bv aan de orde. Wordt vervolgd.

R.J.E. (Ralph) Vaessen
adviseur corporate finance
directie

06 83 79 96 19
r.vaessen@extendum.nl

Expertise: bedrijfsovernames, bedrijfswaardering en bedrijfsfinanciering

In mijn werk word ik geïnspireerd door respect voor ondernemers – groot of klein. Als bankier heb ik ervaren dat ik in onder accountantskantoren en diens cliënten als een goede sparring­partner beschouwd word en veel toegevoegde waarde kan leveren.

C. (Cor) Molenaar RA RV
adviseur accountancy
adviseur corporate finance
directie

06 20 48 90 65
c.molenaar@extendum.nl

Expertise: bedrijfsovernames, bedrijfswaardering en bedrijfsfinanciering

Ik bied ondernemers en hun adviseurs goede adviezen, een luisterend oor of een schop onder de kont als het nodig is. Mijn motto is: cijfers bestaan niet, cijfers ontstaan.

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken