HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Al 200.000 aansluitingen Horizontaal Toezicht

Extendum heeft als koepelorganisatie een convenant met de Belastingdienst, wat het voor fiscaal dienstverleners mogelijk maakt om mee te doen aan Horizontaal Toezicht.

Het aantal fiscaal dienstverleners en ondernemers dat kiest voor Horizontaal Toezicht stijgt. Inmiddels is een mijlpaal van 200.000 aansluitingen bereikt. Staat bij u als fiscaal dienstverlener of ondernemer kwaliteit hoog in het vaandel en zijn de processen goed op orde? Dan is het overwegen van Horizontaal Toezicht zeker de moeite waard.

HT-aansluiting

Een fiscaal dienstverlener kan een ondernemer aanmelden voor Horizontaal Toezicht voor verschillende middelen: inkomstenbelasting, omzetbelasting, loonheffingen en vennootschapsbelasting.
In 2022 was er met bijna 21.000 nieuwe aansluitingen sprake van een flinke toename. Daarnaast is ook het aantal fiscaal dienstverleners dat een Horizontaal Toezichtconvenant heeft afgesloten het afgelopen jaar toegenomen. (bron: Belastingdienst)

Horizontaal Toezicht Fiscaal Dienstverleners (HT FD)

Horizontaal toezicht via een koepelconvenant en via zelfstandige fiscaaldienstverlenersconvenanten, noemt de Belastingdienst Horizontaal Toezicht Fiscaal Dienstverleners (HT FD). Extendum heeft een koepelconvenant met de Belastingdienst, waardoor bij haar aangesloten kantoren ook deel kunnen nemen aan Horizontaal Toezicht. Extendum begeleidt en adviseert de kantoren bij de borging van de kwaliteit en desgewenst bij de inhoudelijke fiscale vraagstukken die zich voordoen in hun praktijk.

Bij HT FD steunt de Belastingdienst op het werk dat de fiscaal dienstverlener voor die klant – de onderneming – doet. Dat wat al goed gedaan is, hoeft de Belastingdienst niet over te doen. Belangrijk is dat vooraf duidelijk is dat een fiscaal dienstverlener – gewaarborgde – kwaliteit levert. Het toezicht door de Belastingdienst op de voor het HT aangemelde klanten kan dan worden aangepast.

Het uitgangspunt bij HT FD is dat de fiscaal dienstverlener namens de onderneming tijdig een aangifte indient die voldoet aan de norm (de aanvaardbare aangifte). De basis hiervoor ligt in de houding en het gedrag (vertrouwen, begrip en transparantie) van zowel de onderneming als de fiscaal dienstverlener en het interne kwaliteitssysteem van de fiscaal dienstverlener.

Daarnaast stemt een fiscaal dienstverlener relevante fiscale standpunten af met de Belastingdienst die tot verschil van inzicht kunnen leiden. De fiscaal dienstverlener doet dit vóór het indienen van de aangifte van de klant. De kwaliteit van de aangiften wordt op deze manier vooraf geborgd. De Belastingdienst kan dan snel duidelijkheid bieden over de fiscale positie.

De voordelen voor u

  • Sneller duidelijkheid over een aangifte, de aanslag wordt sneller opgelegd.
  • Minder controles, omdat convenantaangiften beperkt steekproefsgewijs worden gecontroleerd.
  • Een vast aanspreekpunt binnen de Belastingdienst, waardoor vragen sneller worden beantwoord.
  • Bij twijfel over de aangifte is er vooroverleg mogelijk, wat zekerheid vergroot en de afhandeling bij de Belastingdienst sneller laat plaatsvinden.

Deelnemen aan Horizontaal Toezicht staat voor een kwaliteitswaarborg. Zo zullen uw cliënten dit ook ervaren. Het geeft uw kantoor een professionele uitstraling en u onderscheidt zich.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Horizontaal Toezicht? U kunt contact opnemen met één van onze fiscale adviseurs.
Tevens vindt u informatie in de Leidraad Horizontaal Toezicht Fiscaal Dienstverleners.

J.W. (Jan Willem) Kemper RB
belastingadviseur

06 23 61 57 21
jw.kemper@extendum.nl

Expertise: o.a. herstructurering, vennootschapsbelasting en echtscheidingen

Ik ben graag bezig met fiscale advisering van MKB-accountants en hun cliënten. Het is fascinerend om te zien hoezeer de fiscaliteit invloed heeft op vele aspecten van het financiële leven van ondernemers en particulieren. Dat maakt het werk afwisselend en uitdagend.

jan willem

C.M. (Carin) van Houten FFP RB
belastingadviseur

088 55 123 00
c.vanhouten@extendum.nl

Expertise: o.a. inkomstenbelasting, herstructurering en estate planning

Ik ben een gedreven fiscalist en financieel planner met de wens van de cliënt op de eerste plaats. De weg naar de meest passende oplossing is mijn feestje.

carin

C. (Cor) Molenaar RA RV
adviseur accountancy
adviseur corporate finance
directie

06 20 48 90 65
c.molenaar@extendum.nl

Expertise: bedrijfsovernames, bedrijfswaardering en bedrijfsfinanciering

Ik bied ondernemers en hun adviseurs goede adviezen, een luisterend oor of een schop onder de kont als het nodig is. Mijn motto is: cijfers bestaan niet, cijfers ontstaan.

cor

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken