HOME / ONLINE PRODUCTEN / Nextendum Nieuws / Nieuwsbericht
Wetsvoorstel compensatie transitievergoeding voor kleine werkgevers naar Raad van State
Op 6 juni 2025 heeft het (inmiddels demissionair) kabinet het wetsvoorstel Beperken van de compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid tot kleine werkgevers naar de Raad van State gestuurd.
Dit wetsvoorstel heeft als doel om de compensatie van de transitievergoeding te beperken tot kleine werkgevers, omdat van middelgrote en grote werkgevers wordt verwacht dat zij financieel draagkrachtig genoeg zijn om deze vergoeding zelf te betalen.
Achtergrond van het wetsvoorstel
Sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) in 2015 zijn werkgevers verplicht een transitievergoeding te betalen bij ontslag, ook in het geval van langdurige arbeidsongeschiktheid. In 2020 werd een compensatieregeling geïntroduceerd, waarmee werkgevers onder bepaalde voorwaarden gecompenseerd konden worden voor deze kosten. Het kabinet wil deze regeling nu beperken tot kleine werkgevers, omdat zij vaak minder financiële middelen hebben om deze kosten te dragen.
Definitie van kleine werkgevers
Voor de definitie van kleine werkgevers wordt aangesloten bij de Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv). Werkgevers met een loonsom tot en met 25 maal het gemiddelde premieplichtige loon per werknemer per kalenderjaar worden als kleine werkgevers aangemerkt (ongeveer € 950.000 per jaar). Middelgrote en grote werkgevers vallen buiten de compensatieregeling.
Reacties en consultatie
Werkgeversorganisaties zoals AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland hebben zich kritisch uitgelaten over het wetsvoorstel. Zij pleiten ervoor om de compensatieregeling voor alle werkgevers in stand te houden, omdat dit de lasten van vaste contracten zou verlichten en de arbeidsmarktpositie van werknemers zou verbeteren. De internetconsultatie over het wetsvoorstel liep tot 19 maart 2025 en heeft diverse reacties opgeleverd.
Gevolgen van het wetsvoorstel
Indien het wetsvoorstel wordt aangenomen, zal het aantal compensatieverzoeken naar verwachting met 80% afnemen. Dit kan ertoe leiden dat sommige werkgevers minder geneigd zijn om langdurig arbeidsongeschikte werknemers te ontslaan, omdat zij de transitievergoeding volledig zelf moeten betalen. Dit kan mogelijk leiden tot een toename van juridische procedures rondom ontslag en compensatie.
Conclusie
Het wetsvoorstel om de compensatieregeling te beperken tot kleine werkgevers is een belangrijke stap in het arbeidsrecht. Hoewel het kabinet hiermee de financiële lasten voor de overheid wil verlagen, roept het voorstel ook weerstand op bij werkgeversorganisaties. De Raad van State zal het wetsvoorstel nu beoordelen, waarna verdere stappen worden genomen richting parlementaire behandeling.
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen of wilt u een ander onderwerp bespreken? Neemt u dan contact met ons op, we helpen u graag.
iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken