HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Nemen uw medewerkers wel voldoende vrij?

07-04-2021 | Dit weekend ging er een opvallend nieuwsbericht rond op internet: LinkedIn stuurt zijn medewerkers voor een week (betaald) naar huis om de risico op een burn-out te verminderen.

Nu zal een burn-out misschien niet worden voorkomen. Maar het toont wel aan dat de werkgever zich zorgen maakt over het thuiswerken en de vervagende grenzen van de werk-privébalans. Nu vakantie vieren in warme oorden niet mogelijk is én vakantie in eigen land ook beperkt is, zullen veel werknemers blijven doorwerken. De vakantiedagen lopen op, en kans op uitval neemt ook toe.

Met een paar schoolvakanties in het zicht doet een werkgever er goed aan om zijn werknemer te motiveren om vrij te nemen.

Dit kan tweeërlei doelen dienen. De belangrijkste is natuurlijk het bijtanken, maar ook om de vakantiedagen te laten opnemen. Op 1 juli vervallen immers de wettelijke vakantiedagen van 2020, maar deze vervallen niet zonder enige aankondiging of waarschuwing. Een werkgever zal dus ook zijn medewerkers de gelegenheid moeten geven om de dagen op te nemen. En hij zal ze ook op de gevolgen van het niet opnemen van vrije dagen moeten wijzen.

Het duurt nog drie maanden voordat het 1 juli is, dus er zal in deze periode gelegenheid moeten worden gecreëerd om dagen op te nemen.

mr. S. (Savannah) Snellenburg
bedrijfsjurist

06 30 64 04 90
s.snellenburg@extendum.nl

mr. M.I. (Marieke) Westerbeek-Ovink
bedrijfsjurist

06 53 50 39 58
m.westerbeek@extendum.nl

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken