HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Kantorenleegstand op historisch laag niveau

27-01-2021 | Ondanks de coronacrisis is 2020 geëindigd met een historisch lage leegstand van kantoren, meldt vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Leegstand 2020

Eind 2020 stond er slechts 8,2% kantoorruimte leeg, het laagste percentage sinds 2002. Ter vergelijking; tijdens de economische crisis van 2008 liep de leegstand van kantoorpanden op tot 14%. Daarentegen is in 2020 het totale in gebruik genomen kantooroppervlakte gedaald tot onder de miljoen vierkante meter (952.000 m²), minder dan tijdens de economische crisis van 2008. Wat kan een verklaring zijn voor deze opmerkelijke cijfers?

Verklaring lage leegstand

We zien allereerst dat ook het aantal faillissementen op historisch laag niveau staat. In 2020 zijn veel minder bedrijven failliet gegaan dan in de jaren daarvoor. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de staatssteun die Nederlandse bedrijven dit jaar ontvangen hebben. Wij merken in de praktijk helaas wel dat sommige bedrijven ‘kunstmatig’ in leven worden gehouden. De verwachting is dan ook dat na het heropstarten van de ‘normale’ gang van zaken en het aflopen van de steunregelingen veel bedrijven alsnog de handdoek in de ring zullen gooien.

Verwachting economisch herstel

Aan de andere kant is de verwachting ook dat snel economisch herstel mogelijk is nadat het virus bedwongen is. Nieuwe bedrijven zijn opgestart en bestaande bedrijven hebben zich in sneltreinvaart gespecialiseerd in b.v. online verkoop. In zoverre is de huidige crisis niet te vergelijken met de economische crisis van 2008.

Gebruik kantoorruimte

Daarnaast heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat grote bedrijven zoals banken, verzekeraars en zakelijke dienstverleners in verhouding minder kantoorruimte in gebruik nemen. De IT-sector laat daarentegen een grote groei zien.

Kantoren worden anders gebruikt dan twaalf jaar geleden. De functies van vergaderen, opleiden en ontmoeten nemen het over van de traditionele kantoorwerkzaamheden. De huidige crisis heeft laten zien dat thuiswerken in veel sectoren prima kan en de verwachting is dat ook na de coronacrisis een belangrijk deel van de werknemers in ieder geval gedeeltelijk thuis blijft werken.

Transformatie

Tenslotte heeft de markt zich aangepast aan de leegstand en zijn veel kantoren omgebouwd naar woningen. Hoe dit zich de komende jaren zal ontwikkelen blijft gissen, maar we houden u op de hoogte.

Contact

Heeft u vragen over de huur of verhuur van kantoorpanden? Neemt u dan contact op met één van onze gespecialiseerde medewerkers!

mr. M.I. (Marieke) Westerbeek-Ovink
bedrijfsjurist

06 53 50 39 58
m.westerbeek@extendum.nl

mr. R.L. (Ruud) Boerman
bedrijfsjurist
directie

06 51 98 31 53
r.boerman@extendum.nl

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken