HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Fresh Dutch SME Fund: unieke financier en beleggingsfonds met MKB-leningen

29-12-2021 | Nederland is een nieuwe financier en beleggingsfonds rijker. Het Fresh Dutch SME Fund is een financier die zich richt op leningen aan Nederlandse MKB-bedrijven. Daarnaast kunnen zowel particulieren als professionele partijen investeren in dit unieke fonds. Dit fonds is namelijk het enige verhandelbare fonds dat zich helemaal richt op MKB-leningen.

Het fonds is opgericht door financieringsplatform Voordegroei, vermogensbeheerder OHV en verzekeraar De Goudse. Voor ondernemers biedt het fonds directe toegang tot vreemd vermogen om hun verdere groei te financieren. Voor investeerders is het een gedegen mogelijkheid om gespreid te investeren in het Nederlandse MKB.

Financiering voor uw relaties

U of uw MKB-relaties kunnen bij Fresh Dutch SME Fund terecht voor financieringen vanaf € 250.000. Er wordt bemiddeld in vreemd vermogen voor MKB-bedrijven, waarbij geen enkele sector wordt uitgesloten.

Het fonds verstrekt leningen voor de volgende doeleinden: werkkapitaal, herfinanciering, overnamefinanciering, groeifinanciering, overbruggingskrediet en bedrijfsmatig en commercieel vastgoed.

Om als bedrijf een aanvraag te kunnen doen, moet voldaan worden aan de volgende eisen: de onderneming bestaat minimaal twee jaar, de kredietbehoefte is meer dan € 250.000,-, de onderneming heeft (voor corona) een positieve cashflow, het hoofdkantoor is in Nederland gevestigd.

Voordelen Fresh Dutch SME Fund voor ondernemers

  • Geld om door te groeien in de vorm van een lening
  • Concurrerende rentetarieven van 3,00% tot 8,50%, afhankelijk van het risico
  • Leningen met looptijden tot 7 jaar
  • Lineair of annuïtair, 1 jaar aflossingsvrij mogelijk
  • Bij bedrijfsmatig onroerend goed wordt de aflossing gebaseerd op lineair 20 jaar
  • Crisisproof oplossing – “in goede en slechte tijden”

De samenwerking

Het financieringstraject wordt verzorgd door Voordegroei. Het traject van de aanvraag en afhandeling van de financiering bij Voordegroei is een gestroomlijnd proces, zodat iedereen precies weet waar hij aan toe is. Als niet bancaire financier, kan Voordegroei snel schakelen en leveren zij maatwerk bij elke financiering.

Wat Fresh Dutch SME Fund uniek maakt

In het verleden kon enkel in MKB-bedrijven geïnvesteerd worden door per onderneming een lening af te sluiten. Voor grote partijen was het daarvoor vaak te bewerkelijk om in kleinere MKB-leningen te beleggen, hierdoor hebben zij dit marktsegment nog niet betreden. Particulieren konden wel alvast beleggen in kleinere MKB-leningen, maar zitten aan de lening vast totdat die is afgelost. Particulieren moesten daarnaast zelf zorgen voor voldoende spreiding in hun portefeuille.

Fresh Dutch SME Fund neemt deze belemmeringen weg, door de mogelijkheid te bieden om te beleggen in een gespreide portefeuille met MKB-leningen. Die gespreide portefeuille is verhandelbaar en er kan elke maand opnieuw gekozen worden om in of uit te stappen.

Een nieuw beleggingsfonds biedt de mogelijkheid voor particulieren en institutionele partijen (zoals verzekeraars en vermogensbeheerders) om te beleggen in een breed gespreide portefeuille van Nederlandse mkb-leningen.

Voordeel voor beleggers

Steeds meer vermogende particulieren en grote beleggers zijn op zoek naar manieren om geld te laten renderen. Met de historisch lage rentestanden is dat vandaag de dag niet eenvoudig. Beleggen in hypotheken is een fenomeen dat we al langer kennen in Nederland, bijvoorbeeld via Mogelijk; dit is het vervolg daarop. Vanaf nu is ook het beleggen in Nederlandse MKB-leningen mogelijk.

Plaatsing 50 miljoen euro in 2021

Fresh Dutch SME Fund is een zogeheten open end fund. Dit houdt in dat er ongelimiteerd doorgegroeid kan worden. De verwachting is dat er in 2021 50 miljoen euro wordt geplaatst, gezien de belangstelling van zowel particulieren als professionele beleggers. Deze hebben er – naast de bekende beleggingscategorieën – nu een nieuwe en interessante mogelijkheid bij.

Praktijkcase The Seafood Bar

The Seafood Bar gaat internationaal. Het Nederlandse visrestaurant heeft deze zomer haar eerste vestiging over de grens geopend, in de hippe Londense wijk Soho. Met dank aan een financiering van Voordegroei. “Het was wel even schrikken toen de bank zich op het laatste moment plotseling terugtrok.” Het hele artikel leest u hier.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de (on)mogelijkheden van het Fresh Dutch SME Fund? Neem dan contact op met een van onze Corporate Finance adviseurs.

R.J.E. (Ralph) Vaessen
adviseur corporate finance
directie

06 83 79 96 19
r.vaessen@extendum.nl

C. (Cor) Molenaar RA RV
adviseur corporate finance
directie

06 20 48 90 65
c.molenaar@extendum.nl

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken