HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Eigenrisicodragerschap aangaan of juist intrekken? Geef het uiterlijk 1 oktober door

26-08-2021 | Het komt geregeld voor dat een werkgever niet weet of hij eigenrisicodrager is voor de Ziektewet en/of WGA. Doorgaans zal het zo zijn dat deze werkgever geen eigenrisicodrager is, maar dit hoeft niet per definitie zo te zijn.

Private verzekeringen

Enkele jaren geleden werd door verzekeringsmaatschappijen fors geadverteerd – voor met name de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) – voor de private verzekeringen. Dit zou behoorlijk goedkoper zijn dan publiek verzekerd zijn. Dit zal voor ieder bedrijf anders zijn en daar kan dus geen eenduidig antwoord op gegeven worden.

Een vervelende verrassing

Soms blijkt het een vervelende verrassing te zijn als de werkgever eigenrisicodrager is. De werkgever kan dan bij ziekte van een (ex)werknemer zelf de ziektewetuitkering betalen, dan wel de WGA-uitkering. De re-integratie-periode bedraagt dan – in het geval van de WIA – in plaats van twee jaar twaalf jaar. En regelmatig is de werknemer dan ver uit beeld. Andersom, zeker in het geval van eigenrisicodrager voor de Ziektewet, is het soms aantrekkelijker om het contract met een zieke werknemer wel te verlengen. Op zo’n moment is het goed om te weten of u eigenrisicodrager bent of niet.

Ben ik eigenrisicodrager?

U kunt de beschikking Werkhervattingskas (Whk) raadplegen om na te gaan of u eigenrisicodrager bent. Deze beschikking ontvangt u – als werkgever – jaarlijks van de Belastingdienst.

Geef uw eigenrisicodrager keuze op tijd door!

Twee keer per jaar mag een werkgever zijn besluit ‘wel of geen eigenrisicodrager voor de Ziektewet of WIA’ heroverwegen.

Belangrijk: deze aanvraag dient vóór 1 april of uiterlijk 1 oktober gedaan te zijn. De werkgever kan dan via een formulier (ook te vinden bij uwv.nl) bij de Belastingdienst zich hiervoor aan- of afmelden. De aanvraag gaat dan per 1 juli respectievelijk 1 januari in.

Let wel, bij de aanvraag moet de werkgever een garantieverklaring van de verzekeraar of de bank toevoegen. Deze zal garant moeten gaan staan voor de nakoming van de verplichtingen die voorvloeien uit het eigenrisicodragerschap.

Denk goed na over uw keuze

Wij raden een werkgever wel aan goed te bekijken of een aan- of afmelding de juiste beslissing is. Is dit voor u te kort dag om te overwegen? U kunt uw aanvraag ook voor 1 april indienen. Dan gaat uw aanvraag per 1 juli in.

Let op de premiekorting!

Weet daarbij dat terugkeer als (middel)grote eigenrisicodrager (jaarloonsom meer dan € 882.500) Ziektewet tot en met 2023 nog met een premiekorting voor de Ziektewetpremie gepaard gaat. Kortom, vanaf 1 januari 2024 krijgt u geen premiekorting meer als u zich weer voor de Ziektewet verzekert bij UWV.

mr. S. (Savannah) Snellenburg
bedrijfsjurist

06 30 64 04 90
s.snellenburg@extendum.nl

Expertise: arbeidsrecht en ondernemingsrecht

In een notendop: ik ben gedreven, doortastend en enthousiast! Op het gebied van arbeidsrecht voel ik mij als een vis in het water. Mijn kennis breng ik graag over met cursussen die ik voor Extendum ontwikkel.

mr. R.L. (Ruud) Boerman
bedrijfsjurist
adviseur P&O
directie

06 51 98 31 53
r.boerman@extendum.nl

Expertise: o.a. arbeidsrecht en ondernemingsrecht

Als oud-advocaat heb ik de meest uiteenlopende kwesties begeleid. Ik houd accountantskantoren en diens cliënten de juridische spiegel voor van hun alledaagse ondernemerschap.

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken