HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Eigenrisicodrager worden? Geef voor 1 oktober uw keuze door

14-09-2021 | Het komt regelmatig voor dat een werkgever niet weet of hij eigenrisicodrager is voor de Ziektewet en/of WGA. Gewoonlijk zal het zo zijn dat deze werkgever geen eigenrisicodrager is, maar dit hoeft niet per definitie zo te zijn.

Enkele jaren geleden werd door verzekeringsmaatschappijen flink geadverteerd – voor met name de WGA – voor de private verzekeringen. Dit zou flink goedkoper zijn dan publiek verzekerd zijn. Dit zal voor ieder bedrijf anders zijn en daar kan dus geen eenduidig antwoord op gegeven worden.

Soms blijkt het een vervelende verrassing te zijn als de werkgever eigenrisicodrager is. De werkgever kan dan bij ziekte van een (ex)werknemer zelf de ziektewetuitkering betalen, dan wel de WGA-uitkering. De re-integratie-periode bedraagt dan – in het geval van de WIA – in plaats van twee jaar twaalf jaar. En regelmatig is de werknemer dan ver uit beeld. Andersom, zeker in het geval van eigenrisicodrager voor de Ziektewet, is het soms aantrekkelijker om het contract met een zieke werknemer wel te verlengen. En dan is het wel handig om te weten of u eigenrisicodrager bent of niet.

Ben ik eigenrisicodrager?

U kunt de beschikking Werkhervattingskas (Whk) raadplegen om na te gaan of u eigenrisicodrager bent. Deze beschikking ontvangt u – als werkgever – jaarlijks van de Belastingdienst.

Verlengen of heroverwegen

Twee keer per jaar mag een werkgever zijn besluit ‘wel of geen eigenrisicodrager voor de Ziektewet of WIA’ heroverwegen.

Belangrijk: deze aanvraag dient vóór 1 april of 1 oktober gedaan te zijn. De werkgever kan dan via een formulier (ook te vinden bij uwv.nl) bij de Belastingdienst zich hiervoor aan- of afmelden. De aanvraag gaat dan per 1 juli respectievelijk 1 januari in.

Tip

Wij raden een werkgever wel aan goed te bekijken of een aan- of afmelding de juiste beslissing is. Is dit voor u te kort dag om te overwegen? U kunt uw aanvraag ook voor 1 april indienen. Dan gaat uw aanvraag per 1 juli in.

mr. S. (Savannah) Snellenburg
bedrijfsjurist

06 30 64 04 90
s.snellenburg@extendum.nl

mr. M.I. (Marieke) Westerbeek-Ovink
bedrijfsjurist

06 53 50 39 58
m.westerbeek@extendum.nl

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken