HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

WIA-beslissing niet nodig voor ontslagaanvraag langdurig zieke werknemer

06-05-2025 | Werkgevers wachten vaak op de beslissing over de WIA-uitkering voordat zij een ontslagvergunning aanvragen voor een werknemer die langdurig ziek is en waarvan de twee jaar (104 weken) wachttijd zijn verstreken.

Echter, het is niet noodzakelijk om deze beslissing af te wachten. Sterker nog, het kan nadelige gevolgen hebben voor zowel de werkgever als de werknemer.

Gevolgen van wachten op de WIA-beslissing

Het uitstellen van de ontslagaanvraag tot na de WIA-beslissing kan leiden tot een hogere transitievergoeding. De werknemer blijft langer in dienst, waardoor de transitievergoeding oploopt. Bovendien compenseert het UWV niet meer dan de transitievergoeding die verschuldigd was op het moment dat de werknemer twee jaar ziek was.

Ontslagaanvraag na twee jaar ziekte

U kunt een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV zodra u niet meer verplicht bent om het loon van uw zieke werknemer door te betalen. Dit is meestal na twee jaar (104 weken) ziekte, tenzij u onvoldoende heeft bijgedragen aan de re-integratie, waardoor deze periode langer kan duren.

Bij de ontslagaanvraag dient u onder andere de volgende documenten te overleggen:

  • De arbeidsovereenkomst;
  • Een recente verklaring, ofwel Actueel Oordeel, van de bedrijfsarts (niet ouder dan drie maanden) over de arbeidsongeschiktheid en de verwachting omtrent herstel binnen 26 weken;
  • Documentatie van de inspanningen die u heeft geleverd om de werknemer te herplaatsen in een passende functie.

Een WIA-beslissing is hierbij dus niet vereist.

Voorschot op WIA-uitkering voor de werknemer

Indien het UWV vertraagd is met de WIA-beslissing, wordt de werknemer uiterlijk twee weken voordat de WIA-uitkering zou moeten ingaan benaderd. De werknemer kan dan kiezen voor een voorschot op de WIA-uitkering om inkomensverlies te voorkomen.

Na ontvangst van de ontslagvergunning

Let op; op het moment dat u de vergunning ontvangt zult u de arbeidsovereenkomst nog wel moeten opzeggen binnen 4 weken na ontvangst van de vergunning. Vergeet u dit, dan is de arbeidsovereenkomst niet beëindigd.

Ook zult u de opzegtermijn in acht moeten nemen die partijen zijn overeengekomen of de wettelijke opzegtermijn. Doet u dit niet, dan bent u een gefixeerde schadevergoeding verschuldigd ter hoogte van de het loon dat betaald had moeten worden tijdens de opzegtermijn. Ondanks het feit dat u geen loondoorbetalingsverplichting meer heeft!

Vraag de compensatie van het UWV tijdig aan (binnen 6 maanden na betaling). Let wel, als de plannen van het kabinet doorgaan, heeft een werkgever die meer dan 25 werknemers in dienst heeft, vanaf 1 juli 2026 geen recht op compensatie meer.

Beëindigingsovereenkomst

Het is ook nog steeds mogelijk om met de werknemer een beëindigingsovereenkomst af te sluiten. Hierbij hoeft u in principe geen opzegtermijn te hanteren. Beëindig de overeenkomst niet een dag eerder, maar echt na 104 weken arbeidsongeschiktheid, anders loopt u mogelijk de compensatie mis.

Conclusie

Het is niet nodig om te wachten op de WIA-beslissing voordat u een ontslagvergunning aanvraagt bij het UWV voor een langdurig zieke werknemer. Door tijdig actie te ondernemen, voorkomt u hogere kosten en administratieve complicaties. Zorg ervoor dat u de benodigde documentatie verzamelt en dien de ontslagaanvraag in zodra dit wettelijk is toegestaan.

Advies en ondersteuning

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u meer weten over onze verzuimbegeleiding en -ondersteuning? Neemt u dan contact met ons op, we helpen u graag.

M. (Marlou) Werkmeester
vertrouwenspersoon
adviseur arbo & verzuim

088 55 123 00
m.werkmeester@extendum.nl

Expertise: arbo & verzuimbegeleiding

Ik help accountantskantoren en MKB-ondernemers met het op orde brengen van hun Arbobeleid. Denk hierbij aan het uitvoeren van een RI&E of het maken van een personeelshandboek. Ook kan ik ondersteunen in de begeleiding bij ziekte en re-integratie van een werknemer.

mr. S. (Savannah) Snellenburg
advocaat

06 30 64 04 90
s.snellenburg@extendum.nl

Expertise: arbeidsrecht en ondernemingsrecht

In een notendop: ik ben gedreven, doortastend en enthousiast! Op het gebied van arbeidsrecht voel ik mij als een vis in het water. Mijn kennis breng ik graag over met cursussen die ik voor Extendum ontwikkel.

leeg veld ter opvulling

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken