HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Rouw op de werkvloer: hoe werkgevers langdurig verzuim kunnen voorkomen

15-07-2025 | Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: verlies. Of het nu gaat om het overlijden van een dierbare, het verlies van gezondheid of een andere ingrijpende gebeurtenis, rouw hoort bij het leven. En dus ook bij het werkend leven. Voor werkgevers is het essentieel om hier zorgvuldig mee om te gaan. Niet alleen uit menselijkheid, maar ook om langdurig verzuim te voorkomen.

Wat is rouw eigenlijk?

Rouw is een reactie op verlies. Vaak denken we aan het overlijden van een naaste, maar ook verlies van gezondheid, werk of een relatie kan leiden tot rouw. Volgens rouwexpert William Worden doorloopt een rouwende vier ‘rouwtaken’, die per persoon in duur en intensiteit verschillen. Rouw is dus geen lineair proces en vraagt om maatwerk in begeleiding.

Waarom aandacht voor rouw loont

Uit cijfers van ArboNed blijkt dat het gemiddelde langdurige verzuim door rouw in 2023 is gestegen naar 219 dagen (was 183 dagen in 2019). Rouw is geen ziekte, maar kan wel leiden tot uitval.

Werkgevers die empathisch en proactief handelen, kunnen het risico op langdurige afwezigheid aanzienlijk verkleinen.

Tegelijkertijd kan een goed begeleide rouwperiode bijdragen aan een duurzame terugkeer naar werk.

Wetsvoorstel invoering rouwverlof

Er is inmiddels een wetvoorstel ingediend die een wettelijke recht op verlof bij rouw wil regelen. Het is een initiatiefwetsvoorstel. Het ligt momenteel bij de Tweede Kamer en is niet controversieel verklaard. Het voorstel regelt een verlof vanwege het overlijden van kinderen of partner. De Raad van State ziet de maatschappelijke behoefte, maar vind de doelgroep te beperkt. Als het voorstel wordt ingevoerd heeft de rouwende recht op 1 week verlof.

De rol van de werkgever: tussen menselijkheid en beleid

Als werkgever of leidinggevende bent u geen rouwexpert, maar u speelt wél een sleutelrol.

De manier waarop u reageert op verlies binnen het team, bepaalt mede hoe veilig en gesteund een werknemer zich voelt. En dat heeft direct invloed op het herstelproces.

Vier praktische tips voor werkgevers

Op basis van inzichten van ArboNed en praktijkervaringen zijn dit vier concrete handvatten:

  1. Toon oprechte betrokkenheid
    Rouwende medewerkers hebben vaak te maken met emotionele én praktische belasting. Een kaartje, een luisterend oor of een flexibel rooster kunnen het verschil maken. Betrokkenheid verlaagt de drempel om weer aan het werk te gaan.
  2. Stel een rouwprotocol op
    Een rouwprotocol biedt duidelijkheid over verlofregelingen, interne ondersteuning en communicatie binnen het team. Dit voorkomt onzekerheid en ad-hoc beslissingen in een gevoelige periode.
  3. Bied flexibel rouwverlof aan
    In Nederland is rouwverlof niet wettelijk geregeld. Toch is het aanbieden van (betaald) rouwverlof een krachtig signaal van goed werkgeverschap. Houd rekening met individuele behoeften: de één heeft rust nodig, de ander juist structuur.
  4. Schakel professionele hulp in waar nodig
    Een bedrijfsmaatschappelijk werker of rouwcoach kan zowel de werknemer als de organisatie ondersteunen. Denk aan begeleiding bij het verwerken van verlies én advies aan leidinggevenden over hoe het gesprek aan te gaan.

Ons advies

Voor werkgevers ligt hier een kans om de werknemer proactief te ondersteunen. Denk hierbij aan:

  • Het opnemen van rouwbeleid in HR-handboeken of arbeidsvoorwaarden.
  • Het adviseren over verzuimkosten en preventieve maatregelen.
  • Het faciliteren van gesprekken met bedrijfsarts/arbodienst of verzekeraar.

Een goed rouwbeleid is geen overbodige luxe, maar een investering in menselijkheid én duurzame inzetbaarheid.

Advies & ondersteuning

Heeft u vragen of ondersteuning nodig bij het opstellen van een rouwbeleid of Arbobeleid? Neem dan contact op met onze Adviseur Arbo & verzuim, Marlou Werkmeester.

M. (Marlou) Werkmeester
vertrouwenspersoon
adviseur arbo & verzuim

088 55 123 00
m.werkmeester@extendum.nl

Expertise: arbo & verzuimbegeleiding

Ik help accountantskantoren en MKB-ondernemers met het op orde brengen van hun Arbobeleid. Denk hierbij aan het uitvoeren van een RI&E of het maken van een personeelshandboek. Ook kan ik ondersteunen in de begeleiding bij ziekte en re-integratie van een werknemer.

mr. S. (Savannah) Snellenburg
advocaat

06 30 64 04 90
s.snellenburg@extendum.nl

Expertise: arbeidsrecht en ondernemingsrecht

In een notendop: ik ben gedreven, doortastend en enthousiast! Op het gebied van arbeidsrecht voel ik mij als een vis in het water. Mijn kennis breng ik graag over met cursussen die ik voor Extendum ontwikkel.

leeg veld ter opvulling

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken